Tinktury

Tinktury (ve staré Číně nazývané též „medicinální vína“) jsou třetí formou zpracování, kdy se využívá účinků alkoholu.

Využití alkoholu při výrobě tinktur má své opodstatnění. Pomáhá lépe extrahovat účinné látky z jednotlivých Yao a zároveň podporuje jejich vstřebávání do lidského organismu. Bylo zjištěno, že díky alkoholu dochází k vyloučení většího množství účinných látek než například při výrobě wanů.

Dále alkohol sám o sobě je velmi yangový a má tedy „rozhýbávací“ účinek na krevní oběh, dokáže uvolňovat svaly a klouby a celkové napětí v organismu. Alkohol v kombinaci s bylinami podporuje celkovou vitalitu a mírní bolestivé stavy. Toto si lidé (šamani, léčitelé, lékaři) uvědomovali již v dávných dobách. Záznam na věšteckých kostech z doby dynastie Shang (1765–1122 př. n. l.) se v Číně považuje za nejstarší bylinnou recepturu. Zmínky o tinkturách nalezneme i v dochovaných dílech starých mistrů, např. Zhang Zhong Jing použil alkohol v několika svých slavných receptech, mistr Sun Si Miao používal přes 80 tinktur k léčbě svých pacientů.

Yao znamená „léčivka“ - bylinka, minerál nebo třeba škeble. Čínská medicína pro léčbu zdravotních obtíží málokdy používá jednotlivé bylinky samostatně, ale vždy v kombinaci několika druhů. Ty se společně vaří nebo macerují. Teprve jejich interakcí lze dosáhnout požadovaného účinku.

Tinktury

Počet produktů: 4

Zobrazení 1-4 z 4 položek

Aktivní filtry